Soferii care conduc in scopuri profesionale autovehicule destinate transportului de marfa sau de persoane pentru care este necesara detinerea unui permis de conducere pentru categoria C1, C, C1E, CE, sau D1, D, DE, trebuie sa detina certificat (atestat) profesional.

CPC inseamna Certificat de pregatire continua si se obtine de catre soferii care detin categoria C1/C de dinainte de data de 09.09.2009. In cazul transportului de persoane, CPC se elibereaza pentru cei care au obtinut permisul de conducere categoria D1/D inainte de 09.09.2008.

Pentru a obtine certificatul CPC, conducatorul auto trebuie sa urmeze un curs si sa promoveze un examen. Examenul consta intr-un test grila pe calculator cu 30 de intrebari, fiind necesare 21 de raspunsuri corecte pentru promovare. Certificatul CPC expira si trebuie reinnoit la fiecare 5 ani, in cazul in care soferul doreste sa continue sa-si exercite profesia.

CPI inseamna Certificat de pregatire initiala si se obtine de catre soferii care si-au obtinut permisul de conducere categoria C/C1 dupa data de 09.09.2009. In cazul transportului de persoane, CPI se elibereaza soferilor care au obtinut permisul de conducere categoria D1/D dupa data de 09.09.2008.

Examenul de obtinere a certificatului CPI consta intr-un test grila pe calculator, o proba scrisa – studiul de caz si o proba practica.

Dupa 5 ani, CPI devine CPC.
Certificatul CPI este valabil 5 ani: la sfarsitul acestei perioade, pentru a putea continua sa-si exercite profesia, titularul trebuie sa-l reinnoiasca si va primi un certificat CPC.

Intrebari si raspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *